2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meglincseltek négy „varázslónőt” Pápua Új-Guineában

2007. január 26. 12:50, utolsó frissítés: 12:50

Megkínoztak és megöltek szomszédaik négy varázslással vádolt asszonyt Pápua Új-Guineában. A nőket azzal vádolták, ők idéztek elő egy halálos autóbalesetet. A rendőrség csupán most szerzett tudomást az októberben történt esetről; a holttesteket egy gödörben elrejtve találták meg. Egyelőre nem emeltek vádat senki ellen az ügyben.

Emberjogi szervezetek szerint nem ritka az ehhez hasonló eset a szigeten. A babonák a mindennapi élet részét képezik, a haláleseteket és a rejtélyes megbetegedéseket az emberek a varázslók fekete mágiájának tulajdonítják. A négy áldozat idősebb nő volt, akiknek nem volt jelentős szerepük a közösség életében. Rendkívül nehéz kideríteni, kik voltak a tettesek, mert a lehetséges tanúk a legtöbbszür visszautasítják az együttműködést a rendőrséggel.

A kereszténység jelentős erőt képvisel a szigeten, ám még mindig nagyon sokan hisznek a varázslatokban. A Csendes-óceán déli részén Pápua Új-Guineában a leggyakoribbak a HIV-fertőzések; a betegeket gyakran tekintik a fekete mágia áldozatainak. A térségben a hatóságok attól tartanak, járvánnyá fajulhat az AIDS, hiszen a terjedés módjáról a legtöbb lakosnak halvány fogalma sincs. A közelmúltban az AIDS-betegek is gyakran váltak lincselés áldozatává. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS