2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszország négy újabb atomreaktort épít Indiában

2007. január 25. 17:27, utolsó frissítés: 17:27

Oroszország négy újabb atomreaktort épít Indiában - egyebek közt erről írtak alá szándéknyilatkozatot csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök újdelhi látogatásán.

A felek nem jelölték meg az építés idejét, és egyelőre más részletek sem ismeretesek. India vállalta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alá helyezi az oroszok által építendő atomipari létesítményeket és az Oroszországból érkező nukleáris fűtőanyagot.

Már régebb óta folyik orosz közreműködéssel két, egyenként ezer megawattos atomreaktor építése az India déli részén fekvő Kudankulamban. Ugyanott épülnek fel a tervezett újabb energiablokkok is a gyorsan fejlődő, de krónikus energiahiánnyal küszködő, kontinensnyi dél-ázsiai ország számára.

Putyin csütörtökön érkezett Indiába, hogy felhasználva azokat a szoros kapcsolatokat, amelyek a Szovjetunióhoz fűzték Indiát a hidegháború évtizedeiben, megpróbáljon ott visszaszerezni valamennyit az utóbbi bő másfél évtizedben elvesztett orosz pozíciókból. (A kilencvenes évek elejétől mostanáig Oroszország nagy teret vesztett az imponáló gazdasági növekedést felmutató India piacán az ott megjelenő új, erős versenytársakkal szemben.)

Különösen szeretné Oroszország visszanyerni Indiában a nukleáris technológia és alapanyag fő szállítójának szerepét most, amikor az Egyesült Államok megjelenésével hatalmas konkurenciája támadt az indiai nukleáris piacon. (Washington és Újdelhi megállapodást kötött tavaly a nukleáris energia polgári célú hasznosításában való együttműködésről.)

A korábbi évtizedekben Újdelhi nem tudott hozzájutni nyugati nukleáris technológiákhoz, mert a Nyugat megtagadta vele az együttműködést, arra hivatkozva, hogy a dél-ázsiai hatalom nem írta alá az atomsorompó-szerződést. Ekkoriban Oroszország, illetve jogelődje, a Szovjetunió volt az egyetlen ország, amely ellátta Indiát atomreaktorokkal és nukleáris fűtőanyaggal.

Putyin Oroszország támogatásáról biztosította Indiát abban a törekvésében, hogy állandó taggá váljék az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A felek síkraszálltak egy "többpólusú világ" megteremtése mellett és a más államok belügyeibe való beavatkozás ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS