2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vegyi Ali nem bánja a kurd népirtást

2007. január 25. 16:38, utolsó frissítés: 16:38

Szaddám Huszein kivégzett iraki diktátor unokatestvére, Ali Haszan al-Madzsíd kijelentette szerdán az ellene népirtás címén folyó bagdadi perben, hogy nem bánja egyik döntését sem, amelyet a közel két évtizeddel ezelőtti kurd felkelés leverése végett hozott.

A vegyi fegyverek bevetése miatt gúnynéven Vegyi Alinak hívott Al-Madzsíd kijelentette: "Ha elkövettem bármi rosszat bármely iraki ellen, akkor hajlandó vagyok bocsánatot kérni tőle. Ha azt kérdezik tőlem, hogy miért tettük azt, amit tettünk, akkor az a válaszom, hogy meg kellett állítanunk az irakiak vérének ontását, amely már több mint 25 éve tartott. A per kezdete óta heves kampány zajlik ellenünk annak bizonyítására, hogy kurdellenesek vagyunk, de kijelentem, hogy sem nekem, sem pártomnak nincs ilyen elve, ideológiája. Mi azért léptünk fel ellenük, mert együttműködtek az iráni ellenséggel, amellyel mi háborúban álltunk. Nem követtem el olyan hibát, amelyért bocsánatot kellene kérnem" - jelentette ki. A tárgyalást a bíróság elnapolta szombatra.

Az észak-iraki kurdok ellen a 80-as évek végén - még az iraki-iráni háború idején - végrehajtott Anfal-hadműveletben 180 ezer ember esett áldozatul a tömeges kivégzéseknek és a levegőből falvakra ledobott vegyi fegyvereknek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS