2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szlovákia pereli Európát: nem tetszenek a brüsszeli kibocsátási kvóták

2007. január 25. 16:28, utolsó frissítés: 16:28

Szlovákia jogi úton kísérli meg érvényteleníteni az EU bizottságának előírását arra, hogy csökkentse a széndioxid-kibocsátását 2008 és 2012 között. Ezt Robert Fico kormányfő jelentette be szerdán, arra hivatkozva, hogy az EU nem számolt a szlovákiai Bohunice atomerőműve két reaktorának időközbeni bezárásával, pedig azt ugyancsak az EU elvárásának megfelelően hajtja végre Szlovákia.

Szlovák vélemények szerint nem csak a CO2-kvóta határértéke nem állja meg a helyét, hanem megállapításának módszere sem. A szlovák kormány emlékeztet, hogy az atomerőművi kapacitásokat hagyományos energiatermeléssel kell majd pótolni, ami növeli az ország CO2-kibocsátását. Ha az ország köteles lenne az EU előírta kibocsátási határértékhez tartania magát, akkor komoly gondokat okozna saját gazdaságának.

A bohunicei atomerőmű egyik blokkját még decemberben leállították az EU-csatlakozási szerződés értelmében, miután az EU biztonsági érvekre hivatkozva követelte a leállítást. A másik reaktor 2008. decemberben következik, ezzel Szlovákia elveszti áramtermelő kapacitásának 18 százalékát, és - amíg az új, hagyományos erőművek esetleg felépülnek, drága áramimportra szorul. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS