2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ideiglenesen lemondott az izraeli államfő – többek közt szexuális zaklatással gyanúsítják

2007. január 24. 18:02, utolsó frissítés: 18:02

Móse Kacav izraeli államfő hivatalából való ideiglenes felfüggesztését kérte a kneszettől szerdán, egy nappal azután, hogy a főügyész előző nap közölte, hogy vádat akar emelni ellene – jelentette a sajtó az izraeli törvényhozás szóvivőjére hivatkozva.

Kacav a jelentések szerint Dali Iciknek, az izraeli parlament elnökének címzett levélében terjesztette elő kérését. Az izraeli törvények értelmében a kneszet parlamenti ügyekkel foglalkozó bizottságának kell jóváhagynia egy ilyen, legfeljebb három hónapos különleges szabadságot, amelyről várhatóan csütörtökön fog dönteni.

Az államfő tagadja az ellene felhozott, nemi erőszakra, szexuális zaklatásra, az igazságszolgáltatás hátráltatására és a tanúk megfélemlítésére vonatkozó vádakat. Ideiglenes visszavonulásával elébe menne számos izraeli közszereplő követelésének, akik szerint le kell mondania hivataláról. Amennyiben ugyanis lemondana, elvesztené közjogi méltóságával járó mentelmi jogát – számol be az MTI.

A példa nélküli eset csupán egyik azok közül, amelyek az utóbbi időben megrengették a választók bizalmát az izraeli politikusokban – értékel a BBC. Ha az államfőt bűnösnek találják, akár 16 év börtönbüntetést is kaphat; a büntetőjogi per ugyan nem kezdődhet meg, amíg hivatalban van, de hétéves mandátuma ebben az évben lejár. (mti, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS