2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

KGB-s volt Romano Prodi? Cáfol az olasz miniszterelnök

2007. január 24. 16:02, utolsó frissítés: 16:02

Romano Prodi olasz miniszterelnök visszautasította kedden azt a gyanúsítást, hogy kapcsolata lett volna az egykori szovjet titkosszolgálattal, amint ez brit tévékben elhangzott, és szóvivője közölte, hogy mind a két szóban forgó, nagy brit tévéadó "hírkalózok" áldozata lett.

A BBC és az ITV is levetített hétfő este egy olyan videofelvételt, amelyen a Londonban novemberben megmérgezett volt orosz állambiztonsági tiszt, Alekszandr Litvinyenko felemlegeti Prodi és a KGB valamikori kapcsolatáról szóló gyanúsítást. Egy olasz ügyész készítette 2006 februárjában a felvételt, amelynek létéről már régóta tudnak Olaszországban, de az ottani média hiteltelennek tartja azt.

Olasz nyomozók szerint Litvinyenkót olasz ismerőse, Mario Scaramella beszélte rá arra, hogy kamera előtt ismételje el a Prodit támadó vádakat, amelyeket ő egy volt orosz kémtől, Anatolij Trofimovtól hallott.

"Trofimov nem mondta azt, hogy Prodi KGB-ügynök volt, mert a KGB kerüli ezt a megfogalmazást. Azt mondta: Prodi a mi emberünk volt, egy KGB-s ember, és hogy a KGB Prodi segítségével valamilyen titkos és piszkos műveletet hajtott végre Olaszországban. Én ezt úgy értelmeztem, hogy Prodi a KGB-nek dolgozott" - mondta Litvinyenko az ITV internetes oldalának híre szerint.

Prodi kétnapos törökországi látogatáson tartózkodott akkor, amikor a felvételt a tévék sugározták, de szóvivője kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint meghökkentette őt, hogy a brit média olyan történetet vett műsorára, amelyet "az olasz jogrendszer és a sajtó már tisztázott".

Litvinyenko Olaszországban élő, Makszim nevű fivére korábban elmondta olasz nyomozóknak, hogy Alekszandr figyelmeztette őt: semmit nem tud Prodiról, és semmilyen, rá nézve terhelő dokumentum nincs a birtokában. Prodi korábban azzal fenyegetőzött, hogy beperel mindenkit, aki azzal rágalmazza, hogy köze volt a KGB-hez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS