2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Járványveszély: Dél-Afrikában tbc, Etópiában kolera szedi áldozatait

2007. január 24. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Dél-Afrika arra kényszerülhet, hogy erőszakkal karanténba helyezze azokat, akik a hatóanyagoknak ellenálló XDR-TB tbc-baktériummal fertőződtek meg. A szuperrezisztens tuberkulózis az utóbbi néhány hétben legkevesebb 74 áldozatot követelt az országban, és félő, hogy járvány alakulhat ki – írja a BBC.

A baktérium főleg azokra jelent halálos veszélyt, akik HIV-fertőzöttek, de az amúgy egészséges emberek megfertőződése esetén sem reagálnak a gyógyszerekre. A betegség az esetek 98%-ában heteken belül végez a fertőzöttel.

Eddig az XDR-TB-vel fertőzött betegek megtehették azt, hogy otthonról jártak be kezelésre a kórházakba, ami azt jelenti, hogy könnyen terjeszthették a betegséget – hívják fel a figyelmet a tényre a járványügyi szakértők. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra szeretné rávenni a kormányzatokat, kezeljék prioritásként a XDR-TB-fertőzések kérdését. A WHO és a dél-afrikai kormány még tárgyal a betegek erőszakos izolálásának lehetőségéről.

Etiópiában eközben kolerajárvány fenyeget a térségben dolgozó civil szervezetek szerint – ám a kormány nem hajlandó elismerni ezt, és nem hirdet járványriadót. A karantén ugyanis azt jelentené, hogy a határokat le kellene zárni, a piacok működését felfüggeszteni, ami károkat okozna az etióp gazdaságnak.

A nemzetközi civil szervezetek adatai szerint Etópiában mintegy 52 ezer személy betegedett meg tavaly április – az első kolerás megbetegedés regisztrálása – óta. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS