2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Terjeszkedik a Szahara: házakat nyel el a homok Nigériában

2007. január 24. 14:01, utolsó frissítés: 14:01

Minden évben házakat és utakat temet be a finom homok Nigéria észak-keleti részein. A Szahara terjeszkedésének szemtanúi azok a falusiak, akik évről évre délebbre húzódnak, hátrahagyva házaikat, javaikat, a keservesen megművelt földterületeket.

A BBC riporterének nyilatkozó egyik bulamandui helybeli, Aminu Mahmud elmondja: neki már két házát temette el a szaharai homok. A helyzet minden év áprilisában egyre rosszabbra fordul, amikor is az esős évszak előtt erős homokviharok alakulnak ki. A viharok után már csak homokdűnék maradnak a kis házak helyén, az emberek tehetetlenek – írja a BBC.

Bulamandu asszonyai napjuk túlnyomó részét azzal töltik, hogy ivóvízért gyalogolnak hosszú kilométereket. „Felébredsz egy reggel, és a víz, ami tegnap még ott volt, már be van temetve homokkal” – meséli az egyik asszony, Mairo, aki szerint emiatt a víz immár többet ér, mint az arany.

Jacob Niangandzsi, a maiduguri egyetem kutatója kifejtette, az elsivatagosodás megállíthatatlan, ám a folyamatot csak gyorsítja, hogy az ott élők nem hagynak fel a fairtással. A Szahara az ország déli tengerpartjai felé terjeszkedik. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS