2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diákvízummal küldtek volna merénylőket az Egyesült Államokba

2007. január 24. 11:44, utolsó frissítés: 11:44

Diákvízummal küldött volna újabb merénylőket az Egyesült Államokba az al-Kaida, hogy ismét támadást szervezzen a 2001-es merényletek mintájára - közölte az ABC amerikai televízió kedden a Pentagonra hivatkozva.

Michael Maples altábornagy, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vezetője elmondta, hogy a szövetséges erők egy iraki rajtaütés során jutottak a merényletet alátámasztó dokumentumokhoz.

Az al-Kaida 10-20 hívét tervezte Amerikába küldeni diákvízummal. Az amerikai biztonsági hatóságok ennek alapján azt követelik az amerikai egyetemektől, hogy a legalaposabban nyomozzák le külföldi diákjaikat. Az egyetemeknek jelentést kell készíteniük azokról a külföldi tanulókról, akik nem érkeznek meg időben a kollégium területére vagy rendszeresen nem látogatják az órákat.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), valamint a szövetségi bevándorlási hivatal augusztusban riasztotta a hírszerző szerveket és a helyi rendőrséget azzal kapcsolatban, hogy a Montanai Állami Egyetem 11 egyiptomi diákja nem járt órákra. A "tanulókat" letartóztatták. Az ABC arról nem számolt be, mi lett a sorsuk, kiderült-e, hogy terrorista szándékkal érkeztek Amerikába.

Biztonsági szakértők a fokozott elővigyázatossági szabályok ellenére attól tartanak, hogy jól képzett terroristák az egyetemi programok keretében Amerikába juthatnak, különösen, ha olyan "tiszta" személyekről van szó, akiknek korábban semmilyen összeütközésük nem volt az amerikai igazságszolgáltatással. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS