2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Guinea: 17 tüntetőt öltek meg hétfőn a rendszerváltási sztrájk során

2007. január 22. 19:21, utolsó frissítés: 19:26

Tizenhét tüntetőt öltek meg Guineában hétfőn a rendfenntartó erők, köztük 13-at a főváros, Conakry egyik külvárosában az országot megbénító általános sztrájk 13. napján - közölték kórházi és szakszervezeti forrásból. Az összecsapásokban legalább százan megsebesültek. Az áldozatok számát még nem tekintik a kórházi illetékesek véglegesnek.

A korlátlan időre meghirdetett, január 10-én kezdődött általános sztrájk célja, hogy távozásra bírják az ország vezetésére alkalmatlannak tartott, betegeskedő Lansana Conte elnököt, aki 1984-ben államcsínnyel került az ország élére. A sztrájk vezetői azt követelik, hogy az államfő mondjon le, és a hatalmat egy konszenzus által létrehozott kormány vegye át.

A tüntetők ellen a rendőrség elit alakulatait, köztük az elnöki gárda tagjait vezényelték ki. A sztrájk a múlt héten kezdett erőszakos cselekményekbe torkollani. Bár az áldozatokról szóló adatok ellentmondásosak, a korábbi összecsapásokban legalább 27-en vesztették életüket Conakryban és más nagyvárosokban.

A sztrájk megbénította az ország stratégiai fontosságú bányaiparát. Guinea a világ legnagyobb bauxit-exportőre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS