2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

8 km hosszú olajfolt Anglia partjainál

2007. január 22. 19:11, utolsó frissítés: 2007. január 23. 11:06

Nagy kiterjedésű olajfolt alakult ki hétfő hajnalra Anglia délnyugati partjainál, ahol egy sérült konténerhajóból szivárog az üzemanyag.

A brit bejegyzésű Napoli még a múlt csütörtöki hatalmas viharban kapott léket Cornwall grófság partjaitól 80 kilométerre. A brit parti őrség a mozgásképtelenné vált, 2323 konténerrel megrakott, 62 ezer tonnás hajót a part menti sekély vizekre vontatta, és ott szándékosan zátonyra futtatta, nehogy a Napoli teljes rakományával együtt elsüllyedjen a nyílt tengeren.

A hajó azonban megdőlt, fedélzetéről kétszáz konténer, üzemanyagtartályaiból pedig kétszáz tonna gázolaj került a tengerbe. A tengerbe esett fémtartályok közül egyben van akkumulátorsav; a többi például autóalkatrészeket, illetve az egyik BMW motorkerékpárokat tartalmazott.

A vízbe szivárgott üzemanyagból hétfő hajnalra 8 kilométer hosszú olajfolt alakult ki a Cornwallal szomszédos Devon grófság partjainál. Az olaj egyelőre nem érte el a szárazföldet, de a parti őrség már több, olajjal borított madarat talált.

Az angol környezetvédelmi hatóság helyi illetékese azt mondta a BBC-nek, hogy az érintett partvidék a világörökség része, és "rendkívül érzékeny" környezeti térségnek számít. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS