2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy török nacionalista felbujtására ölték meg az örmény újságírót

2007. január 22. 18:59, utolsó frissítés: 18:59

Beismerte egy török nacionalista, hogy ő kezdeményezte egy törökországi örmény nemzetiségű újságíró, Hrant Dink múlt heti meggyilkolását - közölte hétfőn a rendőrség.

Yasin Hayal, akit a bíróság korábban már elítélt egy trabzoni McDonald's gyorsétterem ellen 2004-ben végrehajtott merénylet elkövetéséért, a rendőröknek elmondta, hogy ő adott fegyvert és pénzt annak a tinédzsernek, aki végrehajtotta a pénteki gyilkosságot - írta a Hürriyet című török napilap rendőrségi jelentésekre hivatkozva.

A tizenéves fiú, Ogün Samast, akit a hét végén vették őrizetbe másokkal együtt, beismerte a gyilkosságot - közölte a főügyész.

A rendőrségi kihallgatás alatt Hayal a Hürriyet szerint kijelentette a nyomozók előtt: "Én adtam neki a fegyvert és a pénzt. Ogün a kötelességét teljesítette, és megmentette Törökország becsületét."

Amennyiben Yasin Hayan vallomása megalapozottnak bizonyul, beigazolódik, hogy Hrant Dink újságíró azért vált a nacionalista körök célpontjává, mivel nyíltan beszélt a törökországi örmények ellen a XX. század elején elkövetett tömeges gyilkosságokról, népirtásként emlegetve a történteket. A kérdés rendkívül érzékeny téma Törökországban, ahol hivatalosan nem használják a "népirtás" kifejezést örmények százezreinek első világháború alatti lemészárlására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS