2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ-szankciókra válaszul Irán kiutálja a NAÜ 38 ellenőrét

2007. január 22. 18:55, utolsó frissítés: 18:55

Irán úgy döntött, hogy nem engedélyezi a belépést atomipari létesítményeibe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 38 ellenőrének, megtorlásul az ENSZ Biztonsági Tanácsa által az országra kirótt szankciókért - közölte hétfőn az iráni parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke.

A NAÜ - az ENSZ szakosított szerve - 38 ellenőrének nevét tartalmazó listát egy teheráni különbizottság állította össze, amelyet az Irán elleni büntetőintézkedéseket elrendelő, 1737-es számú BT-határozat december 23-i elfogadása után hívtak életre. A teheráni illetékes közölte, hogy ez az első lépés azoknak az intézkedéseknek a sorában, amelyek célja a NAÜ-vel folytatott együttműködés korlátozása.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn felszólítottak minden országot arra, hogy teljes egészében és késlekedés nélkül hajtsa végre az ENSZ Biztonsági Tanácsának Iránnal szemben kihirdetett büntetőintézkedéseit.

A gyakorlatban a szankciók sok változást nem jelentenek: az EU-tagországok már hosszú ideje figyelnek arra, mit exportálnak Iránba (fegyvereket például egyáltalán nem), és a kapcsolattartás sem nevezhető túlságosan sokrétűnek.

A miniszterek a büntető intézkedések további szigorításának fenyegetése mellett leszögezték: az intézkedések csak addig maradnak érvényben, amíg Irán eleget nem tesz a BT és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felszólításainak. Megerősítették: továbbra is fenntartják az unió tavaly nyári ajánlatát, amely igen kedvező feltételeket tartalmazott Iránnak az urándúsítás befagyasztásáért cserében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS