2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Protestáns szélsőségeseket támogatott az északír rendőrség

2007. január 22. 18:34, utolsó frissítés: 18:34

Gyilkosságokban és merényletkísérletekben bűnös, lojalista protestáns szélsőségeseknek nyújtott védelmet az északír rendőrség több titkosügynöke a tartományi rendfenntartó erő átszervezése előtt - ez áll abban a nagyszabású jelentésben, amelyet háromévi vizsgálat után, hétfőn hozott nyilvánosságra az északír rendőrségi ombudsman.

A tartományi rendőrség hírszerzéssel foglalkozó különleges ügyosztályának (Special Branch) és az egyik legszélsőségesebb britpárti protestáns félkatonai szervezet, az Ulsteri Önkéntes Erő (UVF) tagjainak összejátszásáról szóló, 162 oldalas jelentés szerint a rendőrök legalább húsz gyilkosság és gyilkossági kísérlet, illetve robbantásos merényletkísérlet ügyében biztosították a felelősök - zömmel fizetett rendőrségi informátorok - büntetlenségét a 90-es években.

A UVF törvényen kívül helyezett, szélsőségesen kegyetlen módszereiről ismert protestáns fegyveres szervezet, amely adott esetben saját tagjait sem kíméli bármely "árulási" gyanú esetén. A vizsgálat elkezdéséhez is az egyik volt UVF-tag, Raymond McCord tíz évvel ezelőtti meggyilkolása szolgáltatta az alapot, miután az áldozat apja bejelentette az ombudsmannak: tudja, hogy fia gyilkosát a rendőrség védi, sőt fizeti is információiért.

A hétfőn Belfastban nyilvánosságra hozott jelentés szerint a vizsgálat során kihallgatott egykori rendőrtisztek közül többen "teljesen értékelhetetlen", időnként "nevetségességbe hajló" vallomásokat tettek, és több esetben megállapítható volt, hogy amit mondanak, "abból egy szó sem igaz".

Az északír rendőrség veteránjainak érdekképviselete hétfőn nyilatkozatban utasította vissza az ombudsmani jelentést, mondván: a Special Branch tagjai "mindig az igazság felderítésének érdekében dolgoztak, és nincs okuk a szégyenkezésre".

A zömmel protestánsokból álló, néhány éve azonban teljesen átszervezett - és az EU-bővítés óta több száz katolikus lengyel rendőrrel kiegészített - északír rendőrség jelenlegi főparancsnoka, Hugh Orde hétfőn mindazonáltal azt mondta, hogy elfogadja a jelentésben foglaltakat, és elnézést kért az áldozatok hozzátartozóitól.

Peter Hain
brit északír-ügyi miniszter hétfőn úgy fogalmazott: a jelentés a Special Branch "korlátozott számú tagjának nagyon sötét tevékenységére" vetett fényt.

Az észak-írországi katolikus-protestáns megbékélésnek mindig is az egyik legfőbb akadálya volt a rendőrség státusa. A katolikus közösség legnagyobb politikai ereje, a Sinn Féin - amely a protestáns oldal szerint az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű katolikus milícia politikai fedőszerve - folyamatosan hangoztatta azt az álláspontját, hogy a tartományi rendőrség elfogult a protestáns többségi lakosság javára a katolikusokkal szemben.

Az 1998-as nagypénteki békeegyezséggel ismét életre hívott, katolikus-protestáns hatalommegosztásra alapuló északír parlamenti önkormányzat évek óta működésképtelen a két felekezet közötti, egyelőre áthidalhatatlannak tűnő megosztottság és gyűlölködés miatt, jóllehet a brit és az ír kormány az elmúlt hónapokban több ultimátumban követelte a megegyezést.

Az elmúlt év legnagyobb áttöréseként az IRA bejelentette, hogy teljesen felhagy a fegyveres tevékenységgel, és politikai eszközökkel küzd tovább az ír sziget egyesítéséért. Az 1998 óta tűzszünetet tartó IRA, amelynek három évtizedes terrorhadjáratában háromezren haltak meg, már egy évvel korábban közölte, hogy teljes fegyverzetét leszerelte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS