2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Madridi bandaháború: több száz spanyol és bevándorló fiatal csapott össze

2007. január 22. 18:27, utolsó frissítés: 18:27

Szokatlanul erőszakos összetűzések robbantak ki a hét végén spanyol és latin-amerikai bevándorló fiatalok között Madrid egyik elővárosában.

Egy szombati, késeléssel végződő verekedést követően vasárnap több száz helyi fiatal - vélhetően bosszútól vezérelve - csoportokba verődve kutatott Alcorcón utcáin egy bevándorolt fiatalokból álló banda tagjai után. A két közösség tagjai több alkalommal összecsaptak egymással.

A rendőrség többször közbelépett, hogy szétoszlassa az összetűzések résztvevőit, ők azonban újra és újra összeverődtek. A spanyol randalírozók szemetestartályokat gyújtottak fel, és kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat, ők pedig gumilövedékkel válaszoltak. Az incidensek kapcsán őrizetbe vettek kilenc embert, akik közül hatan 18 év alattiak.

Az összetűzések a két közösség fiataljai közötti feszültség kiéleződését jelzik. A spanyol fiatalok egy része szerint ugyanis bevándorlókból álló bandák tehetők felelőssé a Madridban és környékén elszaporodott erőszakos bűncselekményekért.

A hét végi incidensek hevessége meglepetésként érte az ibériai ország társadalmát. Annak ellenére, hogy Európában Spanyolországban a legmagasabb a bevándorlás aránya, az együttélés eddig viszonylag súrlódásmentes volt. A történtek nyomán azonban több újság feltette a kérdést, hogy vajon elszigetelt esetről vagy az idegengyűlölet elharapózásának első jeléről van-e szó.

Egy, még a 90-es években kötött megállapodás értelmében a dél-amerikai volt spanyol gyarmatokról (Kolumbia kivételével) vízum nélkül lehet beutazni Spanyolországba, 90 napos időtartamra. Sokan azonban visszaélnek ezzel; a törvényes tartózkodási idő lejárta után egyszerűen "alámerülnek", és illegálisan élnek spanyol földön. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS