2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ultranacionalista győzelem Szerbiában

2007. január 22. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

A Vojislav Seselj-féle ultranacionalista radikálisok nyerték a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott szerbiai parlamenti választásokon, azonban többség híján nem tudnak kormányt alakítani. A demokratikus pártok együttvéve elég mandátumot szereztek ahhoz, hogy ők alakíthassák meg az új kormányt, ha félreteszik ellentéteiket – tűnik ki a szavazatok hetven százalékának összeszámlálása után.

A Koszovó függetlenné válását élesen ellenző Szerb Radikális Párt (SRS) a leadott szavazatok 28,3 százalékát szerezte meg. Boris Tadic elnök nyugati támogatást élvező Demokrata Pártja (DS) a második, a voksok 22,6 százalékával. A Vojislav Kostunica miniszterelnök vezette jobbközép Népi Koalíció pedig 16,3 százalékot szerzett.

Röviddel a választások után várhatólag nyilvánosságra hozzák a nemzetközi jogilag Szerbiához tartozó, jelenleg ENSZ-igazgatás alatt álló Koszovó tartomány jövőjére vonatkozó ENSZ-tervet.

Fennáll annak a veszélye, hogy újabb válság alakul ki a Balkán-félszigeten, ha a radikálisok egyértelmű győzelmet aratnak a szerbiai parlamenti választásokon, s a világszervezet - mint várható - Koszovó függetlensége mellett dönt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS