2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Agyonlőttek egy örmény újságírót Törökországban

2007. január 20. 16:59, utolsó frissítés: 16:59

Agyonlőtték pénteken Hrant Dink örmény nemzetiségű törökországi újságírót isztambuli munkahelyének bejáratánál. Az 53 éves Dink korábban többször állt bíróság előtt amiatt, hogy nyíltan beszélt a törökországi örmények ellen a XX. század elején elkövetett népirtásról. Az Agos című török és örmény nyelvű hetilap szerkesztőjét török nacionalisták számos alkalommal megfenyegették.

Utoljára publikált írásában arra panaszkodott, hogy a török ultranacionalisták szemében a gyűlölt ellenséget személyesítette meg, s beszámolt a neki címzett gyűlölködő, fenyegető számítógépes üzenetekről is. Ugyancsak ebben az írásában azt jósolta, hogy 2007 nehéz év lesz számára, de túl fogja élni.

Egy 2005. októberi interjúban Dink könnyes szemmel beszélt az iránta megnyilvánuló gyűlöletről, és kijelentette, hogy képtelen olyan országban élni tovább, ahol nemkívánatos személy. Senki sem hitte azonban, hogy a féktelen gyűlölet erőszakba csaphat át, és a fenyegetések ellenére sem kapott védelmet a hatóságoktól.

A török rendőrség őrizetbe vett három személyt azzal a gyanúval, hogy közük van az újságíró meggyilkolásához - közölte Muammer Güler, Isztambul kormányzója pénteken.

A török állam- és kormányfő, a külügyminisztérium és valamennyi párt politikusai elítélték a gyilkosságot.

Egyik munkatársa azt nyilatkozta, hogy Dink az őt ért fenyegetések hátterében az úgynevezett "mély állam" tagjait sejtette. A "mély állam" török kifejezés, amelyet a kormányzat és a biztonsági erők szervezetében ténykedő kétes hátterű, erősen nacionalista és nagy hatalommal bíró személyek megjelölésére használnak.

A török nacionalisták azért gyűlölték Dinket, mert vállalta örmény identitását és volt bátorsága népirtásként megbélyegezni az örmények százezreinek kiirtását az első világháború alatt. A nacionalisták bíróság elé citálták őt a "törökség" megsértése címén és sikerült elmarasztaló ítéletet kierőszakolniuk: 2005-ben az igazságszolgáltatás befolyásolásának kísérlete címén hoztak ellene ítélet azért, mert folyóiratában bírálta azt a törvényt, amely bűncselekménnyé nyilvánította "Törökország, a török kormány vagy a török nemzeti karakter megsértését". Egy ilyen ítélet ritkaságszámba ment még egy olyan országban is, ahol egyébként gyakori az újságírók, tudósok és írók perbefogása.

Az örmény kérdés rendkívül érzékeny téma Törökországban, ahol hivatalosan nem használják a "népirtás" kifejezést az örmények százezreinek első világháború alatti lemészárlására. Számos török értelmiségit perbe fogtak a büntetőtörvénykönyv 301-es cikkelye alapján az örmény kérdéssel kapcsolatos hivatalos álláspont bírálata vádjával.

A gyilkosság ellen tiltakozva több ezren vonultak pénteken Isztambulban a tett helyszínére. A tiltakozók akadályozták a közúti forgalmat, miközben az elhunyt fényképét emelték magasra és a szólásszabadságot éltették. Az isztambuli tüntetés kormányellenes felhangot kapott. Ankarában hétszázan vettek részt emberjogi szervezetek és a szakszervezetek megmozdulásán. Yusuf Alatas, az Emberi Jogok Társaságának (IHD) török elnöke kijelentette, hogy "mindannyian örmények, franciák, kurdok és törökök vagyunk. Éljen a népek testvérisége!"

A New Yorkban bejegyzett Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) adatai szerint az elmúlt 15 évben 18 török újságírót öltek meg hivatásával összefüggésben. Ezzel Törökország a nyolcadik legveszélyesebb hely az újságírók számára.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS