2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kínai katonai kísérlet a világűrben – Peking nem erősíti meg, de nem is cáfolja

2007. január 19. 15:50, utolsó frissítés: 17:22

A kínai külügyminisztérium szóvivője hangoztatta pénteken, hogy Kína űrprogramja nem jelent fenyegetést más országokra nézve, de nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy Peking elvégezte első kísérletét műholdak megsemmisítésére képes fegyverével.

Amerikai hírszerző szolgálatok jelezték a múlt héten egy ilyen kínai kísérlet megtörténtét. Először az Aviation Week című hetilap közölt róla információt, majd a Fehér Ház egy magas rangú illetékese is megerősítette, hogy az amerikai hírszerzés észlelt egy ilyen kínai kísérletet. A fehér házi illetékes közlése szerint egy kiszolgált kínai meteorológiai műholdat semmisítettek meg január 11-én egy kínai ballisztikus rakétával, illetve az arra szerelt robbanófejjel 800 kilométerrel a Föld felett. Amerikai, japán, ausztráliai és dél-koreai illetékesek aggodalmuknak adtak kifejezést az amerikai hírszerzés által jelzett kínai kísérlet miatt.

Mind ez ideig csak az Egyesült Államok és a volt Szovjetunió mutatkozott képesnek arra, hogy az űrben semmisítsen meg tárgyakat. Megfigyelők úgy vélik: ha bebizonyosodik, hogy Kína is bejutott ebbe a zárt klubba, az óhatatlanul óriási vitát vált ki a világűr militarizálásának kérdéséről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS