2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Afrika első női elnöke hadat üzent a gyerekek elleni nemi erőszaknak

2007. január 19. 15:26, utolsó frissítés: 15:36

Afrika első női elnöke, Libéria államfője, Ellen Johnson-Sirleaf egy éve került hatalomra, azt ígérve: megkezdi a harcot a 14 évig háború sújtotta országban mindennapivá vált nemi erőszak ellen. A BBC a helyszínen tájékozódott arról, hogyan változott a helyzet, amióta az áldozatokkal személyes közösségét a nyilvánosság előtt is felvállaló elnöknő vezeti az országot.

Annie Demen, Libéria gender-minisztere vezetésével kampány kezdődött az országban a szexuális erőszak ellen. Ennek ellenére még mindig roppant gyakoriak az olyan esetek, hogy gyerekek vagy éppen csecsemők válnak erőszak áldozatává. A sajtó által felkapott legutóbbi eset: miután megerőszakolták, egy 11 éves kislány meghalt. A BBC tudósítója olyan esetről is beszámol, hogy egy 64 éves lelkipásztor erőszakolt meg egy nyolcéves kislányt.

A Benson Klinikán – amelyet az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet működtet – ingyen ellátják az áldozatokat. Az egyik nővér a BBC-nek elmondta, naponta 5-10 személyt hoznak be, az áldozatok fele 5 és 12 év közötti kislány. Minden hónapban kezelnek azonban csecsemő áldozatokat is.

Dél-Afrikához hasonlóan Libériában is makacsul tartja magát a babona, hogy az AIDS elleni megelőzés vagy gyógyítás hatékony módszere a kisgyerekekkel létesített szexuális kapcsolat. A bírósági aktákban az elkövetőket rendszeresen jellemzik úgy, mint akiket megszállt a Sátán, és amiatt követtek el erőszakot. Sokan úgy gondolják, szerencsét hoz egy ilyen aktus – mesélte egy férfi a BBC tudósítójának.

Ellen Johnson-Sirleaf háborúja azzal kezdődött, hogy a nyilvánosság előtt felvállalta: ő maga is nemi erőszak áldozata volt. A törvények azóta szigorodtak, ám egyelőre semmi más nem változott – állapította meg a riporter, aki szerint a 11 éves kislány halála talán újabb lökést adhat a nemi erőszak elleni harcnak. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS