2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU Bíróság: Lengyelország uniós jogot sértett az autóregisztrációs adóval

2007. január 18. 17:37, utolsó frissítés: 17:38

Lengyelország megsértette az uniós jogot az EU-ból származó használtautó-import regisztrációs adója kapcsán - mondta ki ma az Európai Bíróság. A döntés - a magyar esethez hasonlóan - visszatérítésre kényszerítheti a lengyel kormányt is a 2004-es uniós csatlakozástól a tavaly decemberig terjedő időszakra szedett regisztrációs adóból. A bíróság egy konkrét esetben, Maciej Brzezinski esetében döntött, akinek egy 1989-es évjáratú Volkswagen Golfra kellett megfizetnie az adót.

Az Európai Bizottságnak kérdésben tanúsított álláspontja szerint összeegyeztethetetlen az uniós szerződés diszkriminatív adózást tilalmazó cikkével egy olyan regisztrációs rendszer alkalmazása, amely figyelmen kívül hagyja a jármű regisztráció napján érvényes tényleges értékét, s így a más tagállamból származó használt gépkocsikra olyan mértékű adót vet ki, amely módszeresen meghaladja a nemzeti területen már regisztrált, hasonló használt gépjárművek értékébe épülő adó maradványértékét. Minden EU-tagállamnak biztosítania kell a teljes semlegességet a piaci versenyben - hangoztatta a bizottság.

A 7 évesnél idősebb autók esetében az adó elérte a jármű értékének 65 százalékát Lengyelországban. Varsó decemberben már módosította az adónemet, úgy, hogy az nem függ a jármű életkorától, vagy attól, hogy importálták-e.

A lengyelek közel 2,5 millió használtautót importáltak az EU-csatlakozás óta, és ezért mintegy 2,5 milliárd zloty (835 millió euró) adót fizettek ki.

Amint arról lapunkban beszámoltunk, az Európai Bíróság 2006. október 5-én hozott ítéletében Magyarország esetében kimondta, hogy a magyar regisztrációs adó összeegyeztethetetlen az európai uniós jogszabályokkal. Az adótípus ugyanis hátrányosabban kezeli a más közösségi tagállamból származó használt autókat a belföldi használt autóknál.

Az Országgyűlés még decemberben elfogadta a gépkocsik után fizetett regisztrációs adó visszatérítéséről szóló törvényt. A regisztrációsadó-különbözet visszatérítését 2007 február elseje után kérhetik a vámhivataloknál a tulajdonosok. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS