2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megfagytak az ültetvények Kaliforniában – drágulni fognak a citrusfélék

2007. január 18. 16:36, utolsó frissítés: 16:41

Kaliforniában a kemény fagy már egymilliárd dollár értékű citrusfélét pusztított el, ezzel többhavi munkanélküliségre kárhoztatva a gazdálkodókat és a citrusfeldolgozásban alkalmazott csomagolókat, gépkocsivezetőket. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó katasztrófasegélyt kért a szövetségi kormányzattól.

A citrusiparban mintegy 12 500 embert foglalkoztatnak a kaliforniai San Joaquin völgyben, sokan illegálisan dolgoznak. Schwarzenegger többféle szociális segítséget is kilátásba helyezett, még az illegális munkások számára is, kivéve a munkanélküli segélyt.

A citrusültetvényeken dolgozók nagy része egyéb alkalmi munkák után kénytelen nézni, és tartani lehet a citrusfélék - a narancs, a citrom, a lime és a grapefruit - drágulásától.

Szerdán a szövetségi állam szörfparadicsomában, Malibuban húsz év óta először havazott. A heves téli viharok áldozatainak száma egyébként már 54-re emelkedett az Egyesült Államokban - jelentette a CNN hírtelevízió szerdán.

A péntek óta tartó ólmoseső-hullámok és a kemény havazások 20 ember halálát okozták Oklahomában; Missouriban kilencen, Iowában nyolcan, New York államban négyen, Texasban öten, Michiganben és Arkansas-ban hárman-hárman haltak meg, míg Maine-ben és Indianában 1-1 halottat követelt az ítéletidő.

Kedden még mindig mintegy 400 ezer lakás és üzlet volt elvágva az áramhálózattól több állam területén a déli Texastól az északkeleti Maine-ig. A leginkább sújtott Missouri államban, a Springfieldtől északra fekvő néhányezres Buffalóban több száz embert kellett kiköltöztetni lakásából, mivel a hét végén egész városnegyedek maradtak áram nélkül. A sérült áramhálózatot talán a jövő hétig sem lehet helyreállítani. A városkában a vízszolgáltatás is leállt, mivel a víztorony nem kapott elektromos áramot és a szivattyú sem működik.

"Az 50 éve itt élő helybeliek nem emlékeznek, hogy valaha is ilyen súlyos lett volna a helyzet" - mondta Jerry Hardesty polgármester a tévében. Az előrejelzések szerint a zord időjárás több államban folytatódik. Oklahomában is még napokig tart a fagypont alatti hőmérséklet, az államban áram nélkül maradt 92 ezer lakásban és üzletben a jövő hétig már nem valószínű, hogy helyreáll az áramszolgáltatás.

A CNN beszámolója szerint a viharok egyes helyeken olyan pusztítást végeztek, hogy egész áramhálózatokat kell újratelepíteni. (mti, antena3, cnn)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS