2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem vagyunk terroristák! Az EB elé kerülhet a a Kurdisztáni Munkáspárt keresete

2007. január 18. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

Az Európai Bíróságnak (EB) érdemben foglalkoznia kell az önálló kurd államot követelő törökországi szervezet keresetével, amely megtámadja a csoportot terroristának minősítő EU-döntést.

Ilyen értelmű határozatot hozott csütörtökön a luxembourgi székhelyű testület, elfogadva a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fellebbezését a korábbi végzéssel szemben. Két évvel ezelőtt az EB Elsőfokú Bírósága elutasította a terrorista minősítés ellen benyújtott keresetet, arra hivatkozva, hogy az nem elfogadható.

Az EB azzal indokolta csütörtöki határozatát, hogy amennyiben a PKK alanya lehet egy betiltó határozatnak, akkor joga van ahhoz, hogy ezt a határozatot megtámadja.

A PKK évtizedek óta fegyveres harcot vív Törökországban egy önálló kurd állam létrehozásáért. A merényleteknek és a hadsereggel vívott fegyveres összecsapásoknak eddig mintegy 37 ezer ember esett áldozatul. Az Európai Unió 2002 végén, az egyesült államokbeli terrormerényletek nyomán vette föl a kurd szervezetet a terrorcsoportok jegyzékére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS