2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar biztonsági őr is életét vesztette Bagdadban egy fegyveres támadás során

2007. január 18. 15:22, utolsó frissítés: 15:22

Egy magyar biztonsági őr is életét vesztette szerdán Bagdad nyugati részén egy demokráciafejlesztő civil szervezet konvoja elleni támadásban, amely négy halálos áldozatot követelt.

Az őrök az URG (Unity Resources Group) nevű, nemzetközi biztonsági magáncég alkalmazásában álltak, mely az amerikai kongresszus alapítványa által finanszírozott Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI) védelmét látja el. Leslie Campbell, az NDI közel-keleti regionális igazgatója szerint a három gépjármű elleni fegyveres rajtaütésben az URG egy magyar, egy horvát és egy iraki állampolgárságú biztonsági őre, valamint az NDI egy amerikai női alkalmazottja vesztette életét.

Egy névtelenséget kérő biztonsági forrás szerint a rajtaütés szerda délelőtt történt a nyugati Jarmuk negyedben, és más források által eddig még nem visszaigazolt állítása szerint a támadásban hat iraki őr halt meg. Ugyanezen biztonsági forrás szerint a fegyveresek háztetőkről vették kereszttűz alá konvojt, amelyben több gépkocsi kigyulladt, a benne ülők pedig szénné égtek. A támadók hosszú perceken át tartották gépfegyvertűz alatt a járműoszlopot - mondta a forrás.

Leslie Campbell, az NDK igazgatója úgy tudja, hogy a biztonsági cég emberei viszonozták a támadást és tűzpárbaj alakult ki. A helyszínen az amerikai nagykövetség munkatársai próbálják tisztázni a helyzetet - közölte a bagdadi diplomáciai képviselet szóvivője, Lou Fintor.

A rajtaütés akkor történt, amikor egyik programját befejezve az NDI konvoja kihajtott a legjelentősebb iraki szunnita párt, az Iszlám Párt bagdadi székházából.

Az NDI Irakban 2003 óta végez demokráciafejlesztő tevékenységet, s első ízben veszítette el egy főállású alkalmazottját az országban. 2004-ben már életét vesztette egy, a szervezet mellett szolgáló biztonsági őr. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS