2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Viharciklon közeleg a Kárpát-medence felé: a neve Kirill

2007. január 18. 14:49, utolsó frissítés: 14:53

Németországba csütörtök estére, Magyarországra éjjelre várják az Atlanti-óceán felől érkező ciklont, amely jelenleg Nyugat-Európában pusztít. A neve Kirill.

Nagy-Britanniában ezekben az órákban is pusztít a vihar, eddigi jelentések szerint egy ember veszítette életét. A szélsebesség elérheti a 129 km/órát is a szigetország egyes részein. Kirill ma Hollandián, Ausztrián, Lenygelországon és Csehországon is végigsöpör.

A viharciklon 150 km/órás sebességgel csap le estefele Németországra, de heves esőzések is kísérik. A Lufthansa valószínűleg több járatát törli. A Realitatea Tv szerint az éppen Berlinben tárgyaláson részt vett amerikai külügyminiszter, Condolleza Rice Londonba tartó repülőgépe nem biztos, hogy le tud szállni a Nagy-Britanniában is pusztító vihar miatt.

Erős szél fúj Észak-Franciaországban is, ahol a közép- és észak-európai országok nagy részéhez hasonlóan a katasztrófavédelmi hatóságok viharriadót hirdettek csütörtökre.

Pénteken az origo portál időjárási előrejelzése szerint Magyarországon 100 km/óránál nagyobb sebességű széllökésekre kell készülni.

A Román Meteorológiai Intézet szerint pénteken és szombaton Romániában is felerősödik a szél, főleg a hegyvidékeken, meghaladva a 100 km/órás értékeket.

Dobson Tibor, a magyar katasztrófavédelem szóvivője ajánlja:
erős szélnél lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban, csukjunk be ajtót, ablakot, ne hagyjuk száraz fa vagy cserepes tető közvetlen közelében járművünket, az udvarról, erkélyről pedig időben hozzunk be mindent, amit a vihar elsodorhat.

"Nem látok okot országos félelemre; vihar jön, de nem a világvége" - tette hozzá, álhírnek minősítette azokat a sajtójelentéseket, hogy előre megjósolható, mely településeket vagy vidékeket érinti különösen a vihar.

Elmondta: nincs tudomásuk arról, hogy a következő két napban országos jelentőségű tömegrendezvényt tartanának valahol, hozzátéve, "célszerű átgondolni", hogy a szabadban tervezett helyi eseményeket ne tartsák-e meg zárt helyen vagy később. (bbc, realitatea, origo, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS