2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

50 évre is ítélhetik az "olajat élelmiszerért" ENSZ-program korrupt vezetőjét

2007. január 17. 19:51, utolsó frissítés: 19:51

Korrupció miatt vádat emelt egy New York-i bíróság kedden az ENSZ "olajat élelmiszerért" programjának egykori igazgatója, a ciprusi Benon Szevan ellen.

A vád szerint Szevan 160 ezer dollárt kapott az iraki kormánytól a szintén ciprusi Efráim Nadler közvetítésével, aki ellen ugyancsak vádat emeltek.

A 69 éves Benon Szevant a bíróság akár ötven évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatja. A ciprusi diplomata 2005 augusztusában mondott le posztjáról, s hazájába távozott, miután felelősségre vonta őt a program körüli korrupciós ügyek kivizsgálására felállított, Paul Volcker vezetette bizottság.

Vádlott-társa, Efráim Nadler (aki az ügyben nem érintett Butrosz Butrosz Gáli egykori ENSZ-főtitkár sógora) a vádpontok alapján akár 112 évi börtönbüntetést is kaphat. Az amerikai bíróság mindkettőjük ellen nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki, és kiadatásukat kéri. A perben összesen 14 személy ellen emeltek vádat.

"Az olajat élelmiszerért programot azért hozták létre, hogy segélyt nyújtsanak az iraki népnek, és nem azért, hogy a korrupt tisztségviselők aktatáskájában kössön ki" - jelentette ki az ügyben eljáró bíró, Robert Morgenthau.

Az "olajat élelmiszerért" programot 1996 és 2003 között működtette az ENSZ, hogy Szaddám Huszein iraki diktátor rezsimje a világszervezet által korlátozott és ellenőrzött olajeladások bevételeiből meghatározott termékeket - elsősorban élelmiszert, gyógyszereket és más alapellátási cikkeket - importáljon, enyhítendő az Irakra Kuvait lerohanása miatt kivetett nemzetközi embargó lakosságot sújtó hatásait.

Az iraki kormány azonban kiforgatta a programot, sok milliárd dollárt sikkasztva el belőle. Az ügy 2004 januárjában pattant ki. Kivizsgálására független bizottságot állítottak fel Paul Volcker volt amerikai szövetségi bankár vezetésével. A testület azóta több jelentést is letett az asztalra, részletesen feltárva a program irányításában elkövetett hibákat és korrupciós ügyeket. A jelentések nyomán több ország is vizsgálatot indított érintett tisztségviselői ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS