2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

WWF: rezervátumban termelt kávét forgalmaznak a világcégek

2007. január 17. 18:02, utolsó frissítés: 18:02

Egy indonéz természetvédelmi park területén illegálisan termesztett kávét forgalmaz többek között a Kraft és a Nestlé élelmiszeripari világcég - állította jelentésében a WWF természetvédelmi világalap .

A hatalmas Bukit Barisan Selatan (BBS) természetvédelmi területet azért hozták létre, hogy ott tenyészthessék a leginkább veszélyeztetett állatfajokat, valójában azonban az innen származó kávét Európa, az Egyesült Államok és Japán számos szupermarketjének polcain meg lehet találni - szögezte le a WWF, amely hosszú vizsgálatot folytatott az ügyben.

Az elvben védett BBS területén találhatók Szumátra utolsó vadon élő tigrisei, elefántjai és orrszarvúi, ám ez a térség az illegális kávéültetvények terjeszkedése miatt szamárbőrként zsugorodik - szögezte le a WWF egyik indonéziai felelőse, Nazir Foead. "Ha nem vetnek véget ennek a gyakorlatnak, a rinocéroszok és a tigrisek egy évtizeden belül kihalnak a BBS földjén" - tette hozzá.

Indonézia a robusta instant kávé második legnagyobb exportőre, termelésének több mint fele a dél-szumátrai Lampung kikötőjéből kerül külföldre, amely közvetlenül a BBS mellett található. A rezervátumnak már több mint 20 százalékát, több mint 45 ezer hektárt alakítottak át kávétermelésre, szögezte le WWF, műholdfelvételekkel bizonyítva állítását. A dzsungel eredeti lakóinak java már elhagyta ezt a körzetet - szögezte le a környezetvédő szervezet.

Valahányszor nő a kávé világpiaci ára, ugrásszerűen gyarapodik a Lampung kikötőjéből exportált kávé mennyisége: ez 216 ezer tonna volt 2003-ban, 283 ezer tonna 2004-ben és 335 ezer tonna 2005-ben. A Lampungban bevásárló kávéforgalmazók között van a brit ED and F Man, az olasz Lavazza és a német Neumann Kaffee Gruppe is. A WWF elismeri, hogy a külföldi cégek nem feltétlenül vannak tudatában az Indonéziában beszerzett kávé illegális eredetének, de azt kéri tőlük, ne is vásároljanak ebben az országban. A Lavazza, a Nestlé és a Kraft már tett erre vonatkozó ígéretet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS