2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Agyonvertek egy oknyomozó újságírót Kínában

2007. január 17. 17:07, utolsó frissítés: 17:07

Ismeretlen személyek megtámadták és agyonverték egy kínai lap oknyomozó újságíróját, aki a bányákra jellemző súlyos biztonsági körülmények és korrupció ügyében folytatott vizsgálatot az észak-kínai Sanhszi tartományban. Az illető belehalt sérüléseibe.

A hírt a pekingi China Trade News című újság közölte, amelynél a támadás áldozata, Lan Cseng-csang dolgozott. Lan a támadás másnapján, január 10-én halt meg a kórházban, ahová beszállították, miközben társát az egyik bánya vezetői tartották őrizetben. A kolléga szerint Lant a szóban forgó bánya vezetői által küldött huligánok csoportja támadta meg.

A kínai bányák az egész világon a legveszélyesebbek közé tartoznak, 2005-ben nyolcezer ember vesztette bennük életét, közülük hatezer a szénbányákban. A helyi hatóságokat gyakran vádolják azzal, hogy szemet hunynak a hiányos biztonsági feltételek fölött, nevezetesen azért, mert a helyi vezetőknek is vannak beruházásai ebben a szektorban.

2005 augusztusában a kínai párt és a kormány utasította a párt- és kormányalkalmazottakat, hogy vonják vissza tőkéjüket a bányákból. Januárban a kínai kormány bejelentette, hogy 315 kádert vont felelősségre az e szektorban eszközölt törvénysértő befektetéseik miatt, és 45-öt közülük bíróság elé állít. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS