2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Örmény népirtás - biztosítási kártérítések százéves késéssel

2007. január 17. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

A New York Life amerikai biztosítótársaság 92 éves késéssel megkezdte azoknak az életbiztosítási kártérítési összegeknek a folyósítását, amelyek az első világháborús örmény népirtás során megölt biztosítottak örököseit illetik meg - jelentette be kedden a londoni székhelyű HSBC bankcsoport, amely megbízást kapott a biztosítótársaságtól az összegek átutalására.

A New York Life azért kénytelen fizetni most, 92 évvel az örmény népirtás után az áldozatok örököseinek, mert különféle örmény szervezetek pert indítottak és nyertek ellene az Egyesült Államokban azokkal az életbiztosítási kötvényekkel kapcsolatban, amelyeket a társaság a XX. század elején adott el Törökországban.

Az amerikai bíróság úgy döntött július 30-án, hogy a biztosítótársaság köteles kifizetni a kártérítést mindazoknak, akik bizonyítani tudják rokoni kapcsolataikat azokkal a népirtás során megölt örményekkel, akiknek a neve szerepel a társaság biztosítotti listáin.

A biztosítótársaság több mint 6500 kárigény-bejelentést kapott örményektől a világ minden tájáról, de a cég csak 2500-at ismert el jogosnak - közölte Davit Harutjunján örmény igazságügyi miniszter. Hozzátette, hogy 26 országban kapnak biztosítási kártérítést örmény származású emberek.

Örményországban 1353 embernek fizet kártérítést az amerikai biztosító ebben az ügyben, összesen 3,6 millió dollár értékben - közölte a HSBC bank jereváni kirendeltsége. A teljes összeg, amelyet az amerikai biztosító világszerte kifizetni köteles, 20 millió dollár. Ebből a népirtás áldozatainak rokonai 11,9 milliót kapnak meg, hárommillió örmény jótékonysági szervezeteknek jut, a többi mintegy ötmilliót pedig részint az örmény egyház kapja, részint annak az alapnak a költségeire fordítják, amelyet azért hoztak létre, hogy szervezze meg a kártérítési összegek szétosztását a kedvezményezettek között.

2005 októberében a francia Axa biztosító egy lényegében azonos ügyben megegyezett a felperesekkel, hogy 17 millió eurós kárpótlást utal át a nála életbiztosítással rendelkezett örmény áldozatok leszármazottai számára.

Ankara nem ismeri el, hogy az Oszmán Birodalom népirtást hajtott volna végre az örmények ellen az első világháborúban, 1915 és 1917 között. A hivatalos ankarai verzió szerint mintegy 300 ezer örmény és ugyanennyi török vesztette életét a török állam ellen fellázadt, orosz fegyverekkel harcoló örmény felkelők és a török hadsereg összecsapásaiban. Az örmények és számos más nemzetiségű történész szerint több mint másfél millió örmény esett halálos áldozatául az akkori török hatóságok vérengzéseinek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS