2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Reménytelenség a volt NDK-ban

2007. január 17. 15:45, utolsó frissítés: 15:45

Németország 1990-ben történt újraegyesítése óta az egykori NDK-hoz tartozott keleti tartományokban az emberek aggodalmai még soha nem voltak olyan erősek, s a jövőbe vetett reményei olyan csekélyek, mint most.

Mindenekelőtt erre mutatott rá az a tanulmány, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra Berlinben. A 2006-ra vonatkozó, úgynevezett szociális jelentés szerint a keletnémeteknek mindössze nyolc százaléka derűlátó a jövőt illetően, ezzel szemben csaknem negyven százalékuk súlyos aggodalmakkal, illetve félelmekkel tekint a jövőbe.

Öt keletnémet közül négy részben vagy teljes mértékben elégedetlen sorsának alakulásával. Minden második keletnémet azt a véleményt fogalmazta meg, hogy helyzete erőteljesen rosszabbodott 2001-hez képest.

A tanulmányból kitűnt, hogy - noha a munkanélküliség az elmúlt időszakban némelyest csökkent - mindenekelőtt a gazdasági gondok, továbbá a kormány által végrehajtott szociális reformok hatásai miatt alakult ki ilyen, rendkívül borúlátó hangulat az egykori NDK lakosai körében.

A növekvő elégedetlenség, illetve a rohamos elszegényedés a fő oka annak, hogy a szélsőjobboldali eszmék a keletnémetek körében termékeny táptalajra találnak.

Tizenhét évvel a német egység helyreállítása után a keletnémetek alig egynegyede érzi magát "igazi szövetségi polgárnak", míg hatvanhárom százalékuk ellenkező érzelmekkel rendelkezik. Az egykori NDK-t azonban csak tizenöt százalékuk kívánja vissza. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS