2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán: nem akasztják fel az önvédelemért halálra ítélt kurd lányt

2007. január 17. 13:54, utolsó frissítés: 13:59

Nazanin Fatehit, az önvédelemért egy éve halálra ítélt iráni kurd lányt felmentették a korábbi ítélet alól, ám vérpénzt kell fizetnie az áldozat családjának. Az illetékes teheráni bíróság január 10-én döntött erről.

Egy átlagos tárgyaláson 10-15 személy jelenik meg, ezzel szemben Nazanin ügye majdnem háromszáz embert érdekelt. A tömeget látva a tárgyalás kezdési időpontját is elhalasztották. Az új ítélet: a 2006 januárjában kimondott halálbüntetés igazságtalan volt, mert valóban önvédelem történt, és a lány nem akarta megölni az őt és unokahúgát megtámadó férfiak egyikét. 2005 márciusában Teherán egyik külvárosában a két – akkor 17, illetve 14 éves – lányt öt férfi meg akarta erőszakolni.

A bírák ugyanakkor a dieh (vérpénz) kifizetésére kötelezték a lányt. Amint fizet az áldozat családjának, kiengedik a börtönből. (Az Etemaad iráni hírlap információi szerint az öt bíróból hárman szavaztak a vérpénz követelése mellett, ketten voltak amellett, hogy feltételek nélkül szabadlábra kell helyezni.) A védők megfellebbezték ezt a döntést, mondván, Nazanin önvédelemből ölt, emiatt nem kellene fizetnie.

Ez a fellebbezési folyamat azonban elhúzódhat több hónapig, a lány pedig már egy éve és 8 hónapja börtönben ül. Emiatt óvadék kiszabását kérték a bíróságtól, amely az összeget 400 millió riálban, vagyis több mint 40 ezer amerikai dollárnak megfelelő pénzben állapította meg.

A Save Nazanin nemzetközi kampány keretében ezért tovább folytatódik az adománygyűjtés.

Iránban az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet szerint 23 kiskorú ellen van érvényben halálos ítélet. Kiskorú elleni halálos ítéletet tavaly a világon egyedül Iránban és Pakisztánban hajtottak végre. Irán az érvényes nemzetközi egyezmények – a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezménye, valamint a Gyermekjogi Konvenció – aláírója, amelyek szerint tilos a halálos ítélet végrehajtása egy elítélt ellen, ha tette elkövetése idején kiskorú volt. (save.nazanin.googlepages.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS