2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gallup: decemberben 18% szavazott volna az MSZP-re, 36% a Fideszre

2007. január 16. 14:13, utolsó frissítés: 14:13

A Gyurcsány-kormány által bevezetett megszorító csomag a magyarok háromnegyede számára már tavaly decemberben érzékelhető elvonást jelentett - állapította meg a Magyar Gallup Intézet december második hetében készült felmérésének kedden közzétett eredménye alapján.

Az év végén a felnőtt népesség 36 százaléka adta volna a voksát a Fideszre és 18 százalék az MSZP-re. A kis pártok közül az MDF-re az összes megkérdezett alig 3 százaléka szavazna, az SZDSZ pedig 2 százalékos támogatást tudhat magáénak a teljes népesség körében. Az MSZP főleg a vidéki nagyvárosokban és a 30-39 éves korosztály körében veszített támogatottságából.

Gyurcsány Ferenc megítélése újabb mélyponton: mindössze a kérdezettek nagyjából ötöde (22 százalék) vélekedik pozitívan a munkájáról, míg a kérdezettek közel két harmada elégedetlen vele (63 százalék). A választókorú magyarok 30 százaléka szerint látja el a miniszterelnök jól a feladatát.

A lakosság 77 százaléka úgy látja, hogy családja anyagi helyzete, megélhetési lehetőségei rosszabbak az egy évvel ezelőttinél - szerepel az intézet legfrissebb felmérésében. A kilátásokat tekintve különösen rövid távon, a következő egy évre nézve szembeszökő a pesszimizmus: a kérdezettek 59 százaléka a családja számára további romlást feltételez 2007 folyamán.

A kormányzati intézkedések hosszabb távú hatásait tekintve sem optimisták a magyarok, bár a kérdezettek körülbelül negyede remél pozitív változást a családja anyagi helyzetében. Ezzel szemben a megkérdezettek bő harmada (36 százalék) szerint négy év múlva még rosszabb lesz a helyzet.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése rendkívül kedvezőtlen: 82 százalék tartja azt többé-kevésbé rossznak, és minden negyedik válaszadó egyenesen nagyon rossznak ítéli. (mti, index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS