2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feloszlatták a nepáli parlamentet: az ideiglenes törvényhozásban maoista lázadók is részt vesznek

2007. január 16. 13:47, utolsó frissítés: 13:47

Feloszlatta magát hétfőn a nepáli parlamentet, helyét egy ideiglenes törvényhozás vette át, amelynek tagjai között a maoista lázadók is helyet kaptak - közölték hivatalos források.

A lázadók és a hét kormányzó párt között a múlt héten kötött megállapodás szerint a maoista lázadók 83 képviselővel vesznek részt a hétfőn megalakult 330 tagú ideiglenes parlament munkájában.

Az átmeneti alkotmány a végrehajtó hatalmat a királyról a miniszterelnökre ruházza át, valamint a régi kétkamarás parlament helyét az egykamarás törvényhozás veszi át.

A következő lépés egy átmeneti kormány megválasztása, amelynek tagjai között szintén ott lesznek a maoisták. A nepáli kormány és a maoista lázadók között tavaly novemberben kötött békeszerződés értelmében az ideiglenes kormány megszervezi az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását. Ez utóbbi kidolgozza az ország alkotmányát és dönt a monarchia jövőjéről.

"A mai nap a megbékélés napja az összes politikai párt és az emberek között" - mondta Giridzsa Praszad Koirala miniszterelnök. Az 1996 februárjában kirobbant több mint tíz évig tartó belháborúnak megközelítőleg 13 ezer halálos áldozata volt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS