2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Heves viharok az USA-ban, a Baltikumban; Németországban tavasz

2007. január 16. 13:38, utolsó frissítés: 13:38

Ónos esőket hozó heves téli viharok harminchat halottat követeltek a hét végén Amerika középső államaiban. Missouriban rendkívüli állapotot hirdettek és mozgósították a nemzeti gárdát, miután a viharok következtében 200 ezer lakás maradt áram nélkül. Az erős szelekkel kísért viharok fákat csavartak ki, közlekedési jelzőlámpákat téptek ki az aszfaltból, sok helyen leszakadtak az elektromos vezetékek.

A nemzeti gárda egységei házról házra jártak és minden családot ellenőriztek azokban a térségekben, ahol a viharok a legnagyobb pusztítást végezték.

Több déli államba is szokatlan hidegfront tört be. Texasban, a Dallas-Forth Worth nemzetközi repülőtéren 415 járatot töröltek.

Miközben az északkeleti partvidéket Európához hasonlóan az évszakhoz képest meleg időjárás jellemzi, az általában egész évben langyos klímájú a Délnyugat-Kaliforniában rekord hidegeket mértek. A citrusféléket termesztők több helyen nagy ventillátorokkal - hőlégbefúvókkal - próbálják megóvni a növényeket a fagyveszélytől.

A Baltikum és Skandinávia felől érkezett darvak ezrei telelnek Németországban a szokatlanul enyhe időjárás miatt, ahelyett hogy (mint szokásosan) Spanyolországba vagy Portugáliába repülnének. Számos seregély, mezei pacsirta, pettyes lile és bíbic is Németországban telel. Ennek megvan az a súlyos veszélye, hogy ha hirtelen hidegre fordulna az idő, megtizedelné e madarak állományát.

Heves viharok súlyos károkat okoztak az Északi-tenger és a Balti-tenger térségében. Svédország és a Baltikum egyes részein megszakadt az áramellátás. Csupán Svédországban három ember halt meg, valamint negyedmillió háztartás maradt áram nélkül, s könnyen lehet, hogy egész héten kénytelen lesz nélkülözni a villamos energiát.

Villanyoszlopok dőltek ki, vezetékek szakadtak le Litvániában és Lettországban. Litvániában, ahol a szélvihar sebessége meghaladta a hétfőre virradó éjszakán a 100 kilométeres óránkénti sebességet, 50 ezer család otthonában hunyt ki a villany - jelentette az állami rádió.

Norvégia és Lettország partjai előtt két teherhajó szerencsétlenül járt a háborgó tengeren, de a legénységet mindkettőről sikerült helikopterekkel kimenteni. A Server nevű norvég teherhajó a hét végén sziklához csapódott és széttört a nyugat-norvégiai partok előtt, 370 tonna nehézolajat folyatva ki magából, amelynek eddig csak a harmadát sikerült letakarítani a víz színéről. Egy másik teherhajó, amely műtrágyával volt megrakva, Ventspils lett kikötőváros előtt futott zátonyra.

A viharos időjárás károkat okozott a németországi Alsó-Szászország partjai előtt húzódó, északi-tengeri Keleti-Fríz-szigeteken is. Juist, Langeoog, Spiekeroog és Wangerooge szigetek szenvedték a legsúlyosabb veszteségeket. Nagy károk keletkeztek Sylt, Amrum és Helgoland északi-tengeri szigeteken is.

A meteorológiai előrejelzések szerint az igazán nagy viharok még csak ezután, a hét későbbi napjain várhatók Németország északi részén. A Dániához tartozó Anholt sziget északnyugati csúcsát elmosta a tengeri vihar a Kattegat tengerszorosban.

A viharos szél Fehéroroszország számos településén is megzavarta a mindennapi élet normális ritmusát. Több mint 1200 településen keletkeztek kisebb-nagyobb károk, főként a hrodnai és a minszki területen. 1077 községben megszakadt az áramellátás. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS