2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyógyszerdrágulások Magyarországon – „a fűnyíró elv” érvényesül?

2007. január 15. 15:47, utolsó frissítés: 15:47

A keddtől bevezetendő magyarországi gyógyszerár-támogatási változások révén csökken az állami támogatás és drasztikusan növekszik a lakosság terhe - jelentette ki Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A gyógyszerár-támogatási változások nélkülözik a gyógyszerszakmai és támogatáspolitikai megfontolásokat, "egyszerűen a fűnyíró elv szerint változik a támogatás" - mondta Horváth Tamás, aki szerint a kormányzat a változást nem a jelentőségének megfelelő mértékben és súllyal ismertette.

A változás mintegy 3.000 készítményt érint, 1.638 gyógyszer térítési díja 30-50 százalék között nő, 882 gyógyszeré több mint 50 százalékkal növekszik, 125 gyógyszer támogatása csak speciális jogcímen változik - mondta el a kamara elnöke, aki hozzátette, 19 gyógyszer támogatása nő, így egyedül ezekért kell majd kevesebbet fizetni.

Amennyiben egy betegnek a 90 százalékos támogatási sávban volt a gyógyszere, akkor az új, 85 százalékos támogatás szerint körülbelül 40 százalékkal kell többet fizetnie. Akinek készítménye korábban a 70 százalékos kategóriába esett, annak 50 százalékos emelkedésre kell számítania, akinek pedig az 50 százalékos csoportba tartozott a gyógyszere, annak akár 100 százalékkal is nőhet a kiadása - magyarázta Horváth Tamás.

Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikusa azt nyilatkozta az MTI-nek, nemcsak az inzulin, hanem minden eddig térítésmentes gyógyszer után fizetni kell háromszáz forint úgynevezett dobozdíjat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rászorulók ez alól továbbra is mentesülnek, mert a közgyógyellátás keretében nekik továbbra is ingyenesek ezek a gyógyszerek.

A Fidesz nem ért egyet azzal, hogy a cukorbetegeknek is térítési díjat kell fizetniük a patikákban a kiváltott inzulinért - közölte Mikola István, a párt egészségpolitikusa vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus arra kéri az egészségügyi tárcát, gondolja át még egyszer az inzulin "dobozdíját", miután a készítmény 1925 óta ingyenes.

Magyarországon mindemellett a vonat- és buszjegyek, valamint a bérletek árai különböző mértékben, 6-30 százalékkal drágulnak február 1-jétől. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS