2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Google Earth-tel jelölik ki célpontjaikat az iraki lázadók

2007. január 15. 14:20, utolsó frissítés: 14:20

A Google Earth-t használják iraki felkelők a brit támaszpontok elleni támadások célpontjainak kijelöléséhez - írta a szombati The Daily Telegraph.

A legnagyobb brit konzervatív napilap szerint a gyanúsítottak Bászra környéki otthonaiban végrehajtott rajtaütések során olyan kinyomtatott dokumentumokat találtak, amelyek a műholdas felvételeket használó internetes szolgáltatás képeit tartalmazták. Némelyik felvételen még a brit támaszpontokon belüli legsebezhetőbb pontok, például a katonák lakósátrai is be voltak jelölve.

Az egyik megtalált Google Earth-nyomtatványon szerepelt a helyi Satt el-Arab Hotel elhelyezkedése, a pontos hosszúsági és szélességi körök metszéspontjainak megadásával; a szállodában jelenleg ezer brit katona lakik.

A dél-iraki brit támaszpontok elleni aknatámadások mindennaposak, de brit tisztek beszámolói szerint e támadások pontosabbá váltak az elmúlt hónapokban. Nemrég egy brit katona meghalt, többen megsérültek iraki lázadók aknatüzében.

A Google szóvivője a The Daily Telegraph megkeresésére azt mondta, hogy a cég által nyújtott információkat "jó és rossz célokra egyaránt fel lehet használni", és ezek az információk sok egyéb formában is nyilvánosan hozzáférhetők.

A szóvivő szerint a Google "mindig kész meghallgatni kormányzati kéréseket", és kapcsolatba lépett az Irakban tevékenykedő katonai hatóságokkal, de a velük folytatott tárgyalások részleteit az illetékes nem árulta el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS