2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael népirtás elleni kísérlet vádjával perre készül az iráni elnök ellen

2007. január 15. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Izrael arra készül, hogy beperelje a hágai Nemzetközi Bíróságon Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt izraeliek elleni népirtás kísérlete miatt - közölték vasárnap jeruzsálemi külügyminisztériumi források.

Ahmadinezsád elnök többször szorgalmazta Izrael "letörlését" a világ térképéről, és Izraelben tényleges félelmet kelt az a feltevés, hogy Irán békésnek mondott atomprogramja leple alatt valójában atomfegyver előállítására törekszik.

Az izraeli külügyminisztérium két magas beosztású tisztségviselője a múlt héten találkozott Dori Golddal, a nemzetközi kapcsolatok egyik szakértőjével, aki megpróbálja beidéztetni a hágai Nemzetközi Bíróságra Ahmadinezsádot - mondta a minisztérium egyik szóvivője, Tali Szames.

Hat hónapja Gold, aki az állami kérdésekkel foglalkozó jeruzsálemi központ elnöke, már megtette az első lépéseket ebbe az irányba Danny Navehhel, a jobboldali Likud párt parlamenti képviselőjével és Méir Rózennel, aki a nemzetközi jog szakértője és korábban Washingtonban volt nagykövet.

A Maariv tel-avivi napilap úgy értesült, hogy az izraeli külügyminisztérium tapintatosan más országokat is megpróbált bevonni az esetleges eljárásba, többek között az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS