2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivégezték Szaddám vádlott-társait is

2007. január 15. 11:29, utolsó frissítés: 11:38

Szaddám Huszein iraki exdiktátor akasztása után két héttel, hétfőn hajnalban két vádlott-társát és közeli bizalmasát – féltestvérét, Barzan al-Tikritit és Awad Hamad al-Bandart – is kivégezték.

Barzan Ibrahim al-Tikriti volt a rezsim második embere, a hírhedt iraki titkosrendőrség, a Mukhabarat vezetője – őt a diktátorral ellentétben nem kötél általi halálra, hanem lefejezésre ítélték.

Awad Hamad al-Bandar az iraki forradalmi bíróság elnöke volt, előre megrendezett tárgyalásokat vezetett le, és rengeteg halálbüntetés szabott ki. Ügyvédei azzal védték, hogy csupán az akkor érvényes iraki törvényeket követte, és tagadták, hogy kiskorúakat is kivégeztetett volna.

Az iraki kormány nyomozást rendelt el Szaddám Huszein kivégzése ügyében, mert a nemhivatalos felvételekből kiderül, a hóhérok sértegették a vesztőhelyen álló exdiktátort, akasztása pedig egyesek szerint inkább lincselés volt, mint törvényes kivégzés. Ügyvédje szerint a diktátort kivégzése előtt megverték – a BBC-nek nyilatkozó egyik tanú szerint ez ki van zárva. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS