2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem válaszol: elveszett egy titkos amerikai műhold

2007. január 13. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Az Egyesült Államok nem tud kapcsolatot teremteni egy drága kísérleti kémműholdjával, amelyet tavaly állítottak Föld körüli pályára - közölte a Pentagonra hivatkozva pénteken a newsmax hírportál.

A Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO) továbbra sem adja fel a próbálkozásokat, hogy kommunikáljon a több száz millió dollárt értő titkos műholddal, de erre "nem sok esély látszik" - mondta egy neve elhallgatását kérő védelmi minisztériumi tisztviselő.

Mint elmondta, a műholdat még nem könyvelték el veszteségnek, ugyanis még lehet tenni néhány lépést, és a múltban már volt arra példa, hogy hasonló helyzetekbe került szatellitet működésre lehetett bírni. Az illetékes közlése szerint egy egészen új technológia teszteléséről van szó. Más források "teljes kudarcot" emlegetnek.

A Nemzeti Felderítési Hivatal, amely felderítő műholdakat tervez, épít és működtet a védelmi tárca és a különböző kémszervezetek megrendelésére, nem kommentálta az esetet.

Jonathan McDowell, a harvardi Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza szerint a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról december 14-én felbocsátott, gyanúsan alacsony pályán, 350 kilométeres magasságban keringő műholdról lehet szó, amely "nem látszik hasonlítani a létező rendszerekhez". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS