2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gátomlás egy brazil bányában - négyezren maradtak fedél nélkül

2007. január 12. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

Becslések szerint mintegy 2 milliárd liter iszap, bauxit- és alumíniumszulfát került egy brazil bányavállalatnál történt gátszakadás miatt több, mintegy 90 ezer ember vízellátását biztosító folyóba - közölte helyi idő szerint csütörtökön a brazil kormány.

A zagyömlés miatt több mint négyezer ember kényszerült otthona elhagyására - jelentette az Agencia Brasil hivatalos brazil hírügynökség.

Minas Gerais szövetségi állam kormánya a szerda hajnalban történt szerencsétlenség után bezáratta a Rio Pomba bányavállalatot, ahol harmadszor történt ilyen baleset. A legutóbbi zagyömlésért a cégre 23,2 millió dollárnak megfelelő összegű büntetést szabtak ki.

Csütörtökön szünetelt az ivóvíz-szolgáltatás a Minas Gerais és Rio de Janeiro államok határánál fekvő Lajo do Muriaé, Sao Joao, Ubá és Itaperuna városokban. A térségbe lajtos kocsikkal szállítottak ivóvizet, élelmiszert és elsősegélycsomagokat osztottak szét a lakosságnak.

A Rio de Janeirótól mintegy 300 kilométerre fekvő, 85 ezer lakosú Muraiéban a szennyezett víz két méter magasan árasztotta el a házakat.

Környezetvédők szerint a szerencsétlenség előrelátható volt a Brazília délkeleti részében december 31. tartó heves esőzés miatt, amelynek legalább 37 halálos áldozata volt. Többségük földcsuszamlás következtében, főként a hegyoldalakra épült szegénynegyedekben összeomló házak alatt vesztette életét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS