2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

NATO-légitámadás Afganisztánban: a tálibok civileket tartottak élőpajzsként

2007. január 12. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

Tizenhat civil és 13 tálib halt meg Afganisztán déli részén a NATO és az afgán haderők légi és szárazföldi támadásában, amelyet a lázadók egyik tábora ellen hajtottak végre - közölte pénteken a helyi rendőrség. A brit parancsnok szerint nem voltak civil áldozatok.

A Hilmend tartomány déli részén, Garmszer járásban csütörtökön végrehajtott akcióban további 5 civil megsebesült és több ház rombadőlt. A tartományi rendőrfőnök szerint a tálibok civileket tartottak élőpajzsként a táborban.

A NATO által vezetett afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (Isaf) nevében az akciót koordináló Mike Geldard brit parancsnok nyilatkozott, szerinte "semmi jel nem mutat arra", hogy civilek is életüket vesztették volna a támadásban.

Hilmendben állomásozik az Afganisztánba vezényelt 5200 brit katona többsége. Ez a tálib lázadás egyik központja, egyben a legnagyobb ópiumtermelő tartomány az országban. A tábort a NATO-erők a tálibok helyi főhadiszállásának tekintették, ahol az Isaf közleménye szerint a támadás időpontjában mintegy száz harcos tartózkodott. A NATO-egységek nem szenvedtek veszteségeket.

A Human Rights Watch amerikai emberi jogi szervezet csütörtökön komoly aggodalmának adott hangot amiatt, hogy egyre nő a nemzetközi haderő akcióiban áldozatul esett civilek száma, mivel "túlzott méretekben folyamodnak a légitámadások eszközéhez, hogy így kompenzálják a szárazföldi egységek elégtelenségét." (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS