2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Líbia: a bolgár ápolók halálos ítéletének felülvizsgálatát követelik az EP szocialistái

2007. január 11. 14:32, utolsó frissítés: 14:32

Határozati javaslatot terjeszt az Európai Parlament szocialista frakciója a januári strasbourgi plenáris ülés elé, a Líbiában immár több mint hét éve fogva tartott bolgár ápolók és orvosok ügyében. Az indítvány megállapítja, a vizsgálat során erőszakot alkalmaztak a fogvatartottakkal szemben. A nemzetközi szakértők egyértelműen megállapították, hogy a HIV fertőzést a betegek már a bolgár orvosi személyzet érkezése előtt megkapták, az ok a nem megfelelő szintű kórházi higiénia.

A javaslat kiemeli, január 1-je óta, öt európai uniós bolgár állampolgárt fenyeget kivégzés veszélye, és követeli az ítélet felülvizsgálatát. Ellenkező esetben szankciókat és a Líbiával folytatott uniós politikai átértékelését helyezik a szocialisták kilátásba.

A lépések nem érintik azt a humanitárius segítséget, amelyet a közösség nyújt a fertőző betegség leküzdésében az észak-afrikai államnak. Az EU 2004-ben "HIV Action Plan for Benghazi" néven 2 millió eurós műszaki és orvosi segélyprogramot indított be, mellyel támogatni kívánta a líbiai hatóságok fellépését a HIV ellen. 2006-ban nemzetközi támogatással "Benghazi International Fund" néven nemkormányzati testületet hoztak létre a líbiai egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS