2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szudán: 60 napos tűzszünet Darfúrban

2007. január 11. 13:52, utolsó frissítés: 13:52

A szudáni kormány és a darfúri lázadók megállapodtak abban, hogy hatvan napos tűzszünetet kötnek, és nemzetközi védnökség alatt békekonferenciát tartanak az afrikai ország nyugati körzetében dúló erőszak megállításának érdekében - jelentette be egy Szudánban tartózkodó amerikai politikus szerdán.

Bill Richardson, Új-Mexikó állam kormányzója közölte, hogy Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök beleegyezett a békefolyamat elindításába, és kéthavi tiltás után ismét engedélyezi külföldi újságíróknak Darfúr tartomány felkeresését, valamint eltörli a segélymunkásoknak kiutazási vízum beszerzését előíró rendelkezést.

A kormányzó, aki találkozott Besir elnökkel és a darfúri lázadók vezetőivel is, közölte, hogy az Afrikai Egységszervezet és az ENSZ védnöksége alatt legkésőbb március 15-ig békekonferenciát hívnak össze a legmagasabb szinten.

A Szudán nyugati részén lévő Darfúr tartományban több mint 200 ezer ember vesztette életét a helyi fekete földműves népesség és a kartúmi kormány által is támogatott nomád arab milíciák polgárháborújának harci cselekményeiben, valamint a háborúskodással együtt járó éhezésben, járványok következtében. Két és fél millióan menekültek el térségbeli lakóhelyükről a konfliktus 2003-as kirobbanása óta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006. augusztus 31-én elfogadott határozatában rendelkezett arról, hogy a nem kellően finanszírozott és felszerelt afrikai uniós egységeket, amelyek nem voltak képesek megfékezni az erőszakot, ENSZ-kéksisakosok - 22,5 ezer békefenntartó - váltsák fel Darfúrban. Kartúm ehhez nem járult hozzá, mert szerinte ez sértené afrikai ország szuverenitását.

Richardson azonban rugalmasságot tapasztalt Besir elnöknél, aki immár megengedné, hogy nem harcoló, hanem technikai ENSZ-egységek részt vegyenek a békefenntartásban. A Kofi Annan akkori ENSZ-főtitkárnak decemberben írt levelében a szudáni elnök jelezte, hogy hajlandó lenne egy "hibrid művelet" elfogadására, azaz nem ellenezné, ha az Afrikai Unió darfúri békefenntartó műveletét ENSZ-személyzet támogatná. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS