2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A VMSZ nem tartja létfontosságúnak, hogy bekerüljön a szerb kormányba

2007. január 11. 13:25, utolsó frissítés: 14:40

Akármilyen eredményt ér el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a szerbiai parlamenti választásokon, nem kezdeményez koalíciós tárgyalást, s nem tartja létfontosságúnak, hogy bekerüljön az új belgrádi kormányba - nyilatkozta a Danas című belgrádi lapnak Kasza József, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

A politikus, aki az évtized elején Zoran Djindjic kormányfő helyettese volt, a tartózkodás okaként említette, hogy a VMSZ egykori koalíciós partnerei politikailag kétszínűek. Szóban mindent megígérnek, igénylik a magyar párt támogatását, ugyanakkor a választási küzdelemben igyekeznek magukhoz csábítani szavazóit. El akarják hitetni a választókkal, hogy a kisebbségi pártoknak nincs jövőjük, és szükség sincs a létezésükre, be kell olvasztani őket az úgynevezett polgári irányzatú pártokba. Eközben elfelejtik, hogy a VMSZ legalább annyira polgári párt, mint ők, s történelmileg bizonyított tény, hogy a magyarokban sokkal korábban fejlődött ki a polgári öntudat, mint ahogy az gyökeret vert volna Szerbiában - mondta Kasza József.

A pártelnök szerint azért sem elsődleges célja a VMSZ-nek a kormányba kerülés, mert vezetői tisztában vannak azzal, hogy csak "kalapdísznek" kellenének, igazolásnak ahhoz, hogy Szerbiában demokrácia uralkodik, és az ország vezetése számol a nemzeti kisebbségekkel. Ezzel kapcsolatban Kasza felidézte, hogy még a Szerbiában kiemelkedő demokratának tartott Djindjic miniszterelnöksége idején is nagyon nehéz volt elfogadtatni a kormányban a nemzeti kisebbségi álláspontot, azóta pedig ezen a téren csak romlott a helyzet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS