2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Életfogytiglanra ítélték népirtásért a volt etióp elnököt

2007. január 11. 13:18, utolsó frissítés: 13:20

Tizenkét évig tartó per végén távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Addisz-Abebában Mengisztu Hailé Mariam volt etióp diktátort népirtásért és más bűncselekményekért.

A zimbabwei száműzetésben élő Mengisztu 11 volt magas rangú tisztviselőjét szintén életfogytiglanra ítélték, míg további 47 vádlott 25 évig terjedő börtönt kapott - közölte Medhin Kirosz bíró.

Mengisztu ezredes 1991-ben menekült Zimbabwébe, miután rezsimjét megdöntötték. A bíróság tavaly december 12-én mondta ki bűnösnek őt és társait, megállapítva, hogy az 1977-ben és 1978-ban, az úgynevezett vörös terror idején elkövetett bűncselekményekért, vagyis etiópok százezreinek a megöléséért, illetve eltüntetéséért kell felelniük az elítélteknek.

Összesen 211 vádpont alapján rótták ki a büntetéseket. Ezek között a népirtás mellett szerepeltek kínzásokkal, tömeges kivégzésekkel és fosztogatásokkal kapcsolatos vádpontok is. Etiópiában Mengisztu uralma idején kegyetlen tisztogatások folytak, miközben a népet éhínség sújtotta. Ugyancsak elmarasztalták a vádlottakat Hailé Szelasszié egykori etióp császár megölése miatt.

Joszef Kirosz
főügyész az ítélethirdetés után azonnal közölte: lehetséges, hogy hivatala fellebbezni fog, és Mengisztu esetében halálbüntetés kiszabását kéri.

Mengisztu 1977-ben véres államcsínnyel került az Etiópiát irányító marxista katonai rezsim élére, miután ellenőrzése alá vonta a derget, azt a katonai tanácsot, amelyet a Hailé Szelasszié császár rendszerének 1974-ben bekövetkezett bukása után az országot kormányzó tisztek hoztak létre.

Mengisztunak 1991-ben Robert Mugabe zimbabwei elnök menedéket adott, és megtagadta, hogy kiadja Etiópiának a jelenleg 69 éves volt diktátort, valamint kizárta annak a lehetőségét is, hogy valaha megteszi ezt.
(MTI/AP/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS