2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jön az olaj a Barátság kőolajvezetéken, de még nincs vége az orosz-belarusz vitának

2007. január 11. 10:52, utolsó frissítés: 10:52

Felújította Oroszország kora reggel Fehéroroszországon keresztülhaladó olajszállítását Európa felé – közölte az orosz állami olajvezeték üzemeltetője. Szergej Grigorijev, a Transneft alelnöke kijelentette: Fehéroroszország szerda késő estétől teljesen visszaszolgáltatta az illegálisan lefoglalt 79 ezer tonna olajat. Oroszország ezt követően csütörtökön – közép-európai idő szerint – hét óra harminckor megindította olajszállítását Németország és számos kelet-európai ország felé a Barátság kőolajvezetéken.

A tranzitdíj visszavonása volt Oroszország előfeltétele a megegyezéshez. Erről a két elnök, Putyin és Lukasenko telefonbeszélgetésén született döntés. Ezután German Gref orosz gazdasági miniszter és Andrej Kabjakou fehérorosz miniszterelnök-helyettes Moszkvában újrakezdte a tárgyalásokat az olajvita megoldásáról.

A tárgyalásokat csütörtökön Szjarhej Szidorszki fehérorosz miniszterelnök folytatja orosz kollégájával, Mihail Fradkovval. Az egyeztetés kiterjed az orosz kormány által a fehéroroszországi nyersolajeladásokra újévtől kivetett exportvám eltörlésére is.

Oroszország azért vetette ki az exportvámot, mert nem tudott megegyezni Fehéroroszországgal, hogy miként részesedjenek a felek azokra az olajtermékekre kivetett fehérorosz vámdíjakból, melyek a vámmentesen kapott orosz olajból finomítanak Belarussziában, majd adnak el nyugaton. A két állam között amúgy vámuniós szerződés van hatályban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS