2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kompromisszumot kötött az orosz és fehérorosz államfő

2007. január 10. 18:18, utolsó frissítés: 18:18

A fehérorosz kormány eltörölte az orosz kőolajszállítmányokra kivetett tranzitvámot, a két ország államfői által kialakított kompromisszumnak megfelelően - jelentette be Szjarhej Szidorszki fehérorosz miniszterelnök ma délután Minszkben. A döntés megnyithatja az utat az Európába irányuló, a tranzitvám körüli orosz-fehérorosz vita miatt hétfő este óta szünetelő orosz olajszállítások felújítása előtt.

Orosz részről egyelőre nem kommentálták Szidorszki bejelentését. A Kreml korábban közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel a vitás kérdésekről, részleteket azonban nem tett közzé. Egy minszki szóvivő a telefonbeszélgetés után viszont kompromisszumról beszélt és utalt egy pénteki megállapodás lehetőségére. A vezetéket üzemeltető Transneft orosz monopólium az ITAR-TASZSZ hírügynökség értesülése szerint már újraindította az olajszállítást. Ezt azonban a vállalat alelnöke, Szergej Grigorjev később cáfolta.

A kormányának ülése után nyilatkozó fehérorosz miniszterelnök elmondta azt is, hogy csütörtökön Moszkvába repül, ahol orosz kollégájával, Mihail Fradkovval folytat tárgyalásokat. A két államfőnek pénteken számolnak be a megbeszélések eredményeiről. Szidorszki arra számít, hogy Oroszország a fehérorosz döntésre válaszul visszavonja a két ország kereskedelmi kapcsolatait illetően korábban bevezetett minden korlátozó intézkedését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS