2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb amerikai légitámadás Szomália déli részén

2007. január 10. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Újabb támadást hajtott végre szerdán az amerikai légierő Szomália déli része ellen - közölte egy szomáliai kormányilletékes. Az amerikai légierő már hajtott végre hasonló támadást a terület ellen, az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló iszlám harcosok jelenlétével indokolva az akciót.

A hétfői támadás eredményeként meghalt az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen 1998-ban elkövetett merényletek egyik körözött tettese - közölte a szomáliai államfő kabinetfőnöke. Az átmeneti szomáliai kormány helyi hírszerzői jelentésekből értesült arról, hogy az iszlámisták egyik vezetője, Abdirahman Janaqow is meghalt az amerikai légitámadásban.

Ugyanakkor a szomáliai kormányfő-helyettes különleges amerikai erők szárazföldi bevetését szeretné hazájában, amelyek segítségével ki lehetne űzni az országból az al-Kaida terrorszervezet még megmaradt embereit.

Hussein Aidid hangoztatta: ez az egyetlen mód arra, hogy megöljék vagy elfogják a többi al-Kaidás terroristát. Az amerikaiaknak megvan a szakértelmük és a megfelelő felszerelésük, hogy elfogják ezeket az embereket. Hozzátette, hogy hőkereső és más különleges berendezésekre van szükség, ami nincs a szomáliai hadseregnek.

A szomáliai fővárosban, Mogadishuban szerdán ismét heves lövöldözés volt a helybeliek nagy rémületére, míg a nemzetközi közvélemény amiatt aggódik, hogy a szomáliai amerikai légi csapások miatt kiszélesedik a konfliktus.

Ali Mohamed Gedi
szomáliai ideiglenes kormányfő dekrétumot adott ki, amelyben felszólítja az ország valamennyi fegyveres milíciáját: jelentkezzenek a kormányerők katonai és rendőri kiképző táboraiban. Szomáliában, ahol 1991 óta polgárháború folyik, nagyon sokan viselnek fegyvert, szolgálataikat a legkülönbözőbb körök veszik igénybe a klánfőnököktől a kereskedőkig. A kormány, miután elűzte Mogadishuból az iszlám bíróságok milíciáit, igyekszik a fegyveres csoportokat a stabilitás érdekében leszerelni, mindenekelőtt a fővárosban. Ugyanakkor a hatóságok egyelőre lemondtak az erőszakos lefegyverzés tervéről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS