2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Algériai iszlámista szervezet franciák elleni támadásokra szólít fel

2007. január 10. 12:44, utolsó frissítés: 15:43

Egy algériai iszlámista szervezet az észak-afrikai országban élő franciák, illetve azok kormányzati szövetségesei elleni támadásokra hívta fel híveit.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) vezetője, Abu Muszab Abdel-Vadúd az interneten hétfőn közzétett videoüzenetében bejelentette, hogy felfegyverzett csoportja már csak Oszama bin Laden utasítására vár. A militáns csoport feje Abdel-Azíz Buteflika algériai elnököt "az ország tolvajának" nevezte, aki hagyja, hogy külföldi "hitetlenek" dézsmálják Algéria olajkincseit.

A GSPC decemberben magára vállalta egy külföldi olajmunkásokat szállító busz felrobbantását Algír közelében. A merényletben egy algériai meghalt, kilencen megsérültek, köztük négy brit és egy amerikai állampolgár.

Algériában 1992-ben felkelés tört ki, miután a hatóságok semmisnek nyilvánították az iszlámisták győzelmét ígérő választásokat. Míg a 90-es években még 30 ezren vettek részt a felkelésben, jelenleg már csak a GSPC vezette 500 felkelő játszik aktív szerepet az ország elhagyatott hegyvidékein és a déli sivatagos területeken folyó kábítószer-kereskedelemben, emberrablásokban, illetve zsarolási ügyekben. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS