2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Venezuela: államosítások+Lenin, Marx és a Biblia elvein alapuló alkotmánymódosítás

2007. január 10. 12:37, utolsó frissítés: 12:37

A nagyszabású államosítások bejelentésével Hugo Chávez venezuelai elnök kiásta a csatabárdot ellenségei, a venezuelai oligarchák és az Egyesült Államok ellen, miközben úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja az ellenzékkel való párbeszéd lehetőségét - mutatnak rá szakértők.

A december 3-i elnökválasztáson jelentős többséggel (a szavazatok 63 százalékával) újjáválasztott Chávez a múlt héten átalakított kormány hétfői beiktatását használta fel arra, hogy egy sor mennydörgő hangú bejelentést tegyen.

Az új elnöki program dióhéjban: a villamosenergia-ipar és a távközlés államosítása, a központi bank önállóságának megszüntetése és a valóságos,


Lenin és Marx írásain, valamint a Biblián

alapuló "Venezuelai Szocialista Köztársaság" létrehozásához szükséges alkotmánymódosítás - mindez az elnöknek nagyobb hatáskört biztosító kerettörvény segítségével.

"Vissza kell szerezni a stratégiai termelési eszközök tulajdonát, mindent, amit privatizáltak, államosítani kell" - jelentette ki Chávez, aki bejelentette az oktatási rendszer átalakítását is, annak érdekében, hogy erősítse az ország szocialista jellegét.

A szociáldemokrata Manuel Rosales, aki Chávez fő ellenfele volt az elnökválasztásokon, "despotának" nevezte az elnököt. "A kormány


marxista kommunista rendszer felé halad,

de ezt nem fogjuk megengedni" - figyelmeztetett Rosales, Zulia olajban gazdag tartomány kormányzója.

Gazdasági körök szerint az intézkedések elsősorban a caracasi Electricidad áramszolgáltatóba és a CANTV távközlési vállalatba beruházott amerikai tőkét érinti. Az Egyesült Államok "mélységes aggodalmát" fejezte ki, szerződésszegést emlegetett és kártalanítást követelt.

Hugo Chávez nagyhangú bejelentései nyomán az értelmiségi körökben felmerült az aggodalom, hogy visszatér a 2002-2005-ös évek polarizálódása, amelyek során megéltek egy elvetélt államcsínyt az elnök ellen 2002 áprilisában, egy súlyos kőolajválságot 2003 elején, valamint az ellenzék által elveszített népszavazást az elnöki mandátum megrövidítéséről 2004-ben.

Venezuela lakosságának 50 százaléka szegény és az állam nyújtotta szociális támogatásokból él. A lakosság megnyugtatására az elnök egyes közeli munkatársai hangsúlyozták, hogy Chávez szigorúan demokratikus keretek között, a szovjet gyakorlat megismétlése nélkül kívánja forradalmasítani a tulajdonrendszert. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS