2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott a varsói érsek: együttműködött a kommunista titkosszolgálattal

2007. január 08. 15:44, utolsó frissítés: 2007. június 28. 10:23

Lemondott tisztségéről Stanislaw Wielgus, Varsó új érseke, XVI. Benedek pápa elfogadta lemondását - jelentette be vasárnap egyidejűleg a Vatikán és a varsói pápai nunciatúra. A Vatikán szóvivője az "egykori üldözők bosszújának" minősítette a történteket.

A 67 éves Wielgus pénteken, hivatalba lépésének napján nyilvánosan beismerte, hogy a kommunista rendszer idején a lengyel titkosszolgálat (SB) informátora volt, miután ezt megállapította a múltját vizsgáló lengyel különleges püspöki bizottság. A nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a főpapot már 1967-ben beszervezte a titkosrendőrség, amikor még a lublini katolikus egyetem filozófia szakos hallgatója volt, sőt "különleges ügynöki kiképzést" is kapott. Az SB aktáiban "Grey", "Adam", illetve "Adam Wysocki" néven szerepelt.

A beismerés nagy megdöbbenést keltett Lengyelországban, a szombati kommentárok a befolyásos lengyel katolikus egyház példa nélküli válságáról beszéltek, és többségük külön kifogásolta, hogy Wielgus csak azután vallotta be kollaboráns múltját, miután hivatalosan átvette a varsói érsekséget. A püspök kezdetben tagadta a vádakat, majd kénytelen volt beismerni, hogy 1978-ban együttműködési megállapodást írt alá a belbiztonsági szervekkel cserébe azért, hogy az NSZK-ba mehessen folytatni tanulmányait, de azt állította, hogy soha senkit nem jelentett fel és nem okozott kárt senkinek.

A Vatikán ugyanakkor még pénteken is kiállt Wielgus mellett, és megismételte azt a december 21-én, az első vádak napvilágra kerülése után kiadott közleményt, amely leszögezte: "A Szentszék megvizsgálta életének valamennyi körülményét, köztük a múltjára vonatkozókat is. Ez azt jelenti, hogy a Szentatya teljes egészében megbízik Stanislaw Wielgusban és nyugodt lelkiismerettel bízta rá a varsói érsekség pásztori misszióját."

Egy vasárnapi vatikáni közleményből kiderül, a 77 esztendős Józef Glemp bíboros, Lengyelország prímása, akinek utódaként december 6-án nevezte ki Wielgus püspököt a pápa, ideiglenesen "az érsekségre vonatkozó új döntésig" visszaveszi az érseki teendőket.

A Szentszék szóvivője vasárnap a vatikáni rádiónak nyilatkozva az "egykori üldözők bosszújának" nevezte a történeteket. "A lengyelországi katolikus egyház elleni támadások jelenlegi hulláma - oly sok évvel a kommunista rezsim vége után - azt a látszatot kelti, hogy egy különös szövetség jött létre az egykori üldözők és az egyház más ellenfelei között" - mondta Federico Lombardi. A szóvivő szerint ezek a "támadások a hit és a lengyel nép szabad akarata által legyőzött egykori ellenfelek vendettájának tűnnek", és "nincs szó az átláthatóság, az igazság őszinte kereséséről".

A szóvivő szerint mindazonáltal az érsek pápa által is elfogadott lemondása "megfelelő megoldásnak tűnik arra a zavarodottságra, ami Lengyelországban kialakult" a Wielgus titkosszolgálati múltjával kapcsolatos leleplezések nyomán. Lombardi atya elismerte a vatikáni rádióban, hogy Wielgusnak a kommunista rendszer idején tanúsított magatartása az "alázatos és megindító bocsánatkérés ellenére súlyos csorbát ejtett tekintélyén" és az érsek "helyesen tette, hogy lemondott". - Az egyház nem fél az igazságtól, tagjainak pedig be kell ismerniük hibáikat - hangoztatta a Vatikán szóvivője.

A lengyel katolikus egyház, amely a kommunista rendszer elleni harc egyik legfőbb bástyájának számított 40 éven át, az 1989-es rendszerváltás után 17 évig hallgatott a totalitárius hatalommal való viszonyáról. A történészek szerint a klérus gyakran kényszerült az SB-vel való kapcsolattartásra, de tagjainak több mint 10 százaléka a titkosrendőrség informátorává is vált.
(MTI/ANSA/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS